Hur kommer de svenska lagen att klara sig i UEFA Women's Champions League 2024/2025?

Hur kommer de svenska lagen att klara sig i UEFA Women's Champions League 2024/2025?

Written by Christoffer Segerhjelm

Published on 9/1/2024

UEFA Women's Champions League

Den 24:e upplagan av UEFA Women's Champions League står för dörren och tre svenska lag har chans att kvalificera sig. Umeå IK har som enda svenska lag vunnit turneringen. Två gånger dessutom. Men senast var säsongen 2003/2004. Fotbollen har förändrats en hel del sedan dess och denna den finaste av klubblagsturneringar har vuxit från 33 lag premiärsäsongen till 72 lag i år (kvalrundor inräknat i båda siffrorna). De första matcherna i årets upplaga spelas den 4 september (första kvalrundan) och finalen spelas den 25 maj 2025 på Estádio José Alvalade i Lissabon.

Så här fungerar UEFA Women's Champions League 2024/2025

Själva huvudturneringen med det traditionella gruppspelet drar igång andra veckan i oktober och lottas den 27 september. Fyra lag är redan kvalificerade för gruppspelet: Barcelona, Lyon, Bayern München och Chelsea. Detta i egenskap av ligamästare i de fyra ligorna med högst nationsranking enligt UEFA.

Innan huvudturneringens gruppspel börjar skall vi dock vaska fram ytterligare 12 lag som skall göra nyss nämnda ligamästare sällskap där. Detta görs genom två kvalrundor: kvalrunda 1 samt den efterföljande kvalrunda 2. Kvalrundorna är indelade två parallella spår. Dels Champions Path där övriga ligamästare från Europa spelar. Dels League Path där förra säsongens ligatvåor i de 16 länder med högst nationsranking enligt UEFA ingår. Dessa ligatvåor går in i kvalomgång 2. Dessutom har de 6 länderna med allra högst nationsranking enligt UEFA varsin extra plats vilket gör att även de tredjeplacerade lagen i dessa ligor får en biljett men går in redan i kvalomgång 1.

Sverige har tre lag med i Champions League 2024/2025. Detta eftersom Sverige var ett av de 6 länder med allra högst nationsranking enligt UEFA efter avslutade säsong 2022/2023. Mer om detta senare.

Sveriges lag i UEFA Women's Champions League 2024/2025

Tre svenska lag har chans att lägga vantarna på Champions League-pokalen 2024/2025: Hammarby IF, BK Häcken samt Linköping FC. Hammarby IF är regerande ligamästare i Damallsvenskan och skall därför försöka kvalificera sig för huvudrundans gruppspel genom Champions Path-spåret. Eftersom Sverige är ett av de sju länderna med allra högst nationsranking enligt UEFA går Hammarby IF in i kvalrunda 2 (övriga länders ligamästare går in i kvalrunda 1). BK Häcken och Linköpings FC slutade på andra respektive tredje plats i Damallsvenskan förra säsongen och får därför försöka ta sig till huvudrundans gruppspel genom League Path-spåret.

Kanske inte helt lätt att hålla i huvudet. Här är ett försök att visualisera upplägget:

Visualisering av kvalrundor och huvudturnering för Champions League 2024/2025

Hammarby IF börjar som sagt sitt Champions League-äventyr i kvalrunda 2. Även Slavia Prag från Tjeckien och Roma från Italien kliver in i kvalspelet på denna nivå och de får här sällskap av 11 lag som tar sig vidare från kvalrunda 1 av Champions Path. Det finns en del starka lag även i kvalrunda 1 såsom portugisiska Benfica och nederländska Twente. Men det kan även bli ett par mindre namnkunniga lag som tar sig vidare från den inledande kvalrundan, till exempel Peamount United från Irland eller varför inte Vorskla Poltava från Ukraina. Sammantaget skall Hammarby IF dock ha tämligen goda chanser att ta sig till huvudturneringens gruppspel, oavsett lottning.

BK Häcken gör också entré i kvalrunda 2 men på League Path-halvan av kvalet. Fjolårets kvartsfinalister från Hisingen får här sällskap av övriga ligatvåor från länderna med allra högst nationsranking enligt UEFA: franska Paris Saint-Germain, tyska Wolfsburg, spanska Real Madrid, italienska Juventus samt engelska Manchester City. Som om inte detta vore nog så skall ytterligare fyra lag ansluta genom kvalrunda 1. Här kan det mycket väl bli engelska Arsenal och franska Paris FC men även oprövade Sporting från Portugal kan blanda sig i leken. Helt klart svårare utsikter för BK Häcken att nå huvudturneringens gruppspel men helt omöjligt är det inte.

Linköping FC går in redan i kvalrunda 1 på League Path-spåret. Förra säsongens ligatrea i Damallsvenskan har fått nästan svårast möjliga lottning där både tjeckiska Sparta Prag och franska Paris FC deltar i samma miniturnering. Även om Linköping har fördel av hemmaplan i det inledande kvalet så är det inte samma Linköping som för ett halvår sedan. Det som tog Linköping till en topplacering förra säsongen var den ohyggligt skarpa offensiven. Klubben gjorde överlägset flest mål i Damallsvenskan och tre av de fyra spelarna som gjorde flest mål i serien kom från just Linköping. Nu har dock alla tre lämnat Östergötland: Cornelia Kapocs har gått till Liverpool, Cathinka Tandberg har sålts till Hammarby och Yuka Momiki har försvunnit till Leicester City. Dessutom har svenska U23-backen Emma Östlund skrivit på för BK Häcken. Linköping har förvisso gjort några spännande värvningar och inlån också, exempelvis den svenska U23-landslagsspelaren Sara Eriksson från Piteå och Maria Ólafsdóttir Grós med meriter från isländska U19-landslaget. Men det är ett betydligt tunnare och mindre slagkraftigt Linköping som nu skall ta sig an ett Champions League-kval. Det vore en rejäl dunderskräll om Linköping skulle ta sig till Champions League. Att bara ta sig vidare till kvalrunda 2 vore en smärre bragd.

Hur fungerar den nationella rankingen?

Jag har tappat räkningen på hur många gånger 'nationsrankingen enligt UEFA' skrivits i detta inlägg. Men det är verkligen en nyckelfaktor att hålla reda på.

Observera: nationsrankingen enligt UEFA är inte samma sak som världsrankingen för landslag enligt FIFA!

Nationsrankingen enligt UEFA, eller 'Women's association club coefficients' som det heter på UEFA-språk, baseras på hur klubblagen från respektive nation presterar i det europeiska turneringsspelet för klubblag. Det vill säga Champions League och kvalet dit.

Världsrankingen för landslag enligt FIFA baseras på hur respektive nations landslag presterar.

Eftersom Champions League är en klubblagstävling som anordnas av UEFA så är det alltså nationsrankingen enligt UEFA som är av vikt här. Lite förenklat så beräknas nationsrankingen enligt UEFA så här: varje klubb som deltar i Champions League får poäng efter hur långt klubben tar sig i turneringen (inklusive kvalet), summan av klubblagens poäng från respektive nation divideras med antalet klubblag i turneringen från nationen i fråga. Den totala nationsrankingen enligt UEFA är sedan summan av de fem senaste säsongernas poäng för varje nation.

Sveriges nationsranking enligt UEFA kommer alltså påverkas av hur långt Hammarby IF, BK Häcken och Linköping FC tar sig i årets turnering.

Hur fungerar lagrankingen?

Varje enskild klubb som deltar i Champions League får alltså poäng efter hur långt klubben tar sig i turneringen (inklusive kvalet). Summan av de fem senaste säsongernas poäng är sedan varje klubbs rankingpoäng eller koefficient ('Women's club coefficient' på UEFA-språk). Denna lagranking ligger sedan till grund för seedningen i kommande upplagor av Champions League.

För den som vill veta exakt hur poängen delas ut per klubb rekommenderas UEFAs hemsida:
How the women's club coefficients are calculated

.

UEFA Women's Champions League förändras till nästa säsong

Till säsongen 2025/2026 kommer det europeiska cupspelet för damer att förändras ganska mycket. Dels kommer huvudturneringen i Champions League att spelas som en enda stor liga istället för det traditionella gruppspelet med fyra lag i varje grupp (alltså samma upplägg som infördes för herrarnas Champions League 2024/2025). Det totala antalet klubbar i huvudturneringen kommer att vara 18 istället för dagens 16. Dessutom kommer det införas en andra europeisk turnering på damsidan, motsvarande Europa League på herrsidan och med 64 klubbar som har chans att nå huvudturneringen.

För den som vill veta mer detaljer om detta rekommenderas UEFAs hemsida:
New UEFA women’s club football system explained

.

Hur påverkas svenska lag av förändringarna?

Fördelningen av platser till årets upplaga av Champions League (2024/2025) baseras på nationsrankingen enligt UEFA efter den avslutade säsongen 2022/2023. När säsongen 2022/2023 summerades låg Sverige på sjätte plats i denna ranking och var således berättigade till tre platser i årets version av Champions League. Just sjätteplatsen på nationsrankingen har länge varit en brytpunkt. Plats 1-6 på rankingen har inneburit tre klubbar med chans på Champions League, plats 7-16 på rankingen 2 klubbar med chans på Champions League.

Efter den senaste säsongen, alltså 2023/2024, blev Sverige omsprungna av Portugal i nationsrankingen och för första gången i historien ramlade Sverige ned från en topp-6-placering på nationsrankingen enligt UEFA. Detta skulle i normalfallet inneburit att Sverige endast har två klubbar med i det europeiska turneringsspelet säsongen 2025/2026.

Men eftersom det europeiska cupspelet för damer förändras till säsongen 2025/2026 kommer även fördelningen av platser att ändras något. Och från säsongen 2025/2026 kommer även det sjundeplacerade landet på nationsrankingen enligt UEFA ha tre klubbar med i kvalet till Champions League.

Bra för Sverige eftersom vi precis trillat ner till sjundeplatsen. Men samtidigt lite surt eftersom sjätteplatsen på nationsrankingen enligt UEFA från och med nästa år innebär en direktplats till huvudturneringen (och inte en plats i kvalrunda 2 som i dagsläget).

Så här ser toppen av nationsrankingen enligt UEFA efter förra säsongen:

RankNation2019/20202020/20212021/20222022/20232023/2024Totalt
1Franrike20,00015,00016,33310,00017,00078,333
2Tyskland16,50016,50014,66714,0007,33369,000
3Spanien15,00015,50013,66713,00011,00068,167
4England11,50017,5009,00013,3338,66760,000
5Portugal4,0003,0007,0008,00012,00034,000
6Italien3,0005,0008,50012,5005,00034,000
7Sverige4,5007,5003,6672,8336,50025,000
8Tjeckien5,5007,0002,3333,3334,16722,333
9Nederländerna6,0003,0002,5002,5008,00022,000
10Danmark8,5007,0002,7502,0001,50021,750
11Norge2,0005,5002,5003,0008,50021,500

Dagarna när Sverige aspirerade på en topp-4-placering är nog räknade. Platserna 5-6 är också svåra att återta, iallafall på kort sikt. För Sveriges del gäller det nog att försöka hålla hårt i sjundeplatsen för att fortsatt säkra tre platser i kvalet till Champions League.

Plats 8 på nationsrankingen har även framöver bara två platser i kvalet till Champions League (men får också en plats i den nya turneringen). Så en sjundeplats är helt klart mycket bättre även om det innebär potentiellt svårare kvalspel än idag. Förändringarna som genomförs inför nästa Champions League-säsong innebär att den sjundeplacerade nationens ligamästare går in redan i kvalomgång 1 (i Champions Path) och lagen på plats två och tre i ligan kliver också in i kvalomgång 1 men i Leageu Path. Vilket jag tror är sämre utsikter för Sveriges del eftersom vår sjätteplacering 2022/2023 innebar att ligamästaren och ligatvåan alltså går in kvalrunda 2 innevarande säsong.

På längre sikt får vi försöka bygga upp nationsrankingen genom tre förhållandevis starka lag som alla plockar poäng i de europeiska turneringarna. Viktigast av allt på kort sikt är att vi gör bättre resultat än klubbarna från Norge.

Category: UEFA Women's Champions League