Slaget om tre Champions League-platser fortsätter

Slaget om tre Champions League-platser fortsätter

Written by Christoffer Segerhjelm

Published on 9/29/2024

UEFA Women's Champions League

Den nordiska holmgången på nationsrankingen fortsätter. Inför den andra och avslutande kvalomgången till UEFA Women's Champions League 2024/2025 skrev jag att om norska Vålerenga tar sig vidare - då måste nog minst ett av de svenska lagen matcha den norska klubbens resultat. Annars har Norge och Vålerenga allt i egna händer. Och Sverige har troligtvis bara två lag som kvalar till Champions League 2026/2027. Jag skrev om dessa förutsättningar i detalj här:
Mycket på spel för Sverige i det europeiska cupspelet för damer

.

Efter avslutade kvalrundor

Inför kvalrunda 2 gav oddsmarknaden Vålerenga ca 76% chans att slå ut belgiska Anderlecht. Mycket riktigt: de norska mästarinnorna gjorde processen relativt kort och vann både borta och hemma.

BK Häcken gavs ca 8% chans att gå vidare från dubbelmötet med engelska Arsenal. Detta lyckades Hisingslaget inte med trots en brilliant insats hemma på Inlandsgatan.

Hammarby hade inför matcherna mot portugisiska Benfica ca 29% chans till avancemang över två matcher. Trots att Benfica vann det första mötet i Stockholm så lyckades Hammarby med en heroisk vändning i Lissabon där man gjorde det avgörande målet på tilläggstid.

Alltså: norska Vålerenga och svenska Hammarby vidare till gruppspelet i Champions League 2024/2025.

Årets Champions League

Den innevarande säsongens Champions League (inklusive kvalspel) genererar rankingpoäng till de deltagande lagen. Modellen är: ju bättre resultat desto fler rankingpoäng. Klubbarnas inspelade rankingpoäng denna säsong har sedan bäring på fördelningen av platser till det europeiska cupspelet säsongen 2026/2027. Det europeiska cupspelet för damer (och tilldelningen av platser till detsamma) förändras till nästa år, något jag skrivit tidigare om här:
Så här förändras UEFA Women's Champions League till säsongen 2025/2026

.

Sverige innehar just nu sjundeplatsen på nationsrankingen enligt UEFA men jagas tätt inpå av Norge. Från säsongen 2025/2026 kommer det sjundeplacerade landet på nationsrankingen ha tre klubbar med i kvalet till Champions League medan plats åtta på rankingen bara har två platser i kvalet till Champions League (har dock en plats i den nya sekundära turneringen också).

Så här ser toppen av nationsrankingen enligt UEFA ut i skrivande stund (alltså efter avslutat kvalspel men innan påbörjat gruppspel):

Nationsrankingen enligt UEFA, topp-8 (29 september 2024)

I tabellen ovan finns ländernas redan garanterade poäng efter avslutat kvalspel med för säsongen 2024/2025.

Hade Vålerenga som enda nordiska lag tagit sig till gruppspelet så skulle marginalen till Sveriges fördel i nationsrankingen varit 0,499 poäng. Då skulle det räckt för Vålerenga att ta 1 poäng i gruppspelet så hade Norge klättrat förbi Sverige på nationsrankingen med 0,001 poängs marginal.

Ironiskt nog har de båda norskorna Emilie Joramo och Cathinka Tandberg med framspelning respektive mål på tilläggstid mot Benfica gett Sverige lite mer andrum på nationsrankingen.

Inför gruppspelet innehar nu Sverige sjundeplatsen med 0,832 poängs marginal till Norge.

Här är ett försök att visualisera förutsättningarna för Sveriges och Norges del inför gruppspel och eventuellt slutspel i Champions League:

Poäng som Hammarby och Vålerenga tar i gruppspelet och framåt samt dess inverkan på differensen mellan Sveriges och Norges nationsranking enligt UEFA

Nyckeln ovan skall läsas som så att om t ex Vålerenga och Hammarby båda tar 0 poäng, då kvarstår marginalen på nationsrankingen med 0,832 poäng till Sveriges fördel.

Om t ex Vålerenga tar två poäng och Hammarby tar 0 poäng, då svänger marginalen på nationsrankingen till 0,168 poäng i Norges favör.

I gruppspel och slutspel i Champions League 2024/2025 utgår poäng till klubbar enligt följande:

.

Framtiden för Sverige i Champions League och det europeiska cupspelet

Dagarna när Sverige aspirerade på en topp-4-placering på nationsrankingen enligt UEFA är nog räknade. Platserna 5-6 är också svåra att återta, i alla fall på kort sikt. För Sveriges del gäller det nog att försöka hålla hårt i sjundeplatsen för att fortsatt säkra tre platser i kvalet till Champions League.

En nyckel till att ge sig in i striden om sjätteplatsen igen (och en direktplats till Champions League) är att Sverige kan ha tre starka lag som skördar relativa framgångar och därmed också tar poäng i det europeiska cupspelet. Sverige skulle rent krasst behöva ha tre lag som alla presterar på nivån som BK Häcken och FC Rosengård gjort de senaste säsongerna. BK Häcken och FC Rosengård har de senaste fyra säsongerna tagit i snitt 6,125 poäng per säsong. Om tre svenska lag presterar på den nivån så kommer Sveriges nationsranking vara 30,625 poäng över tid. Detta är helt i linje med vad Italien och Portugal producerar.

Sverige har tyvärr bara haft två förhållandevis slagkraftiga lag med i det europeiska cupspelet det senaste. Förvisso har vi haft tre lag med men det tredje laget har dessvärre tenderat att vara något av en slagpåse och ett sänke. Kristianstads DFF tog bara 2,0 poäng 2021/22 och 1,5 poäng 2022/23. Linköpings FC tog bara 1,5 poäng 2023/2024 och 1,5 poäng 2024/2025.

Trenden är att sjätteplaceringen kommer kräva runt 30,000 poäng framöver och då behöver svenska lag spela in runt 6 poäng i snitt per säsong i det europeiska cupspelet.

Category: UEFA Women's Champions League